12-01-2021 Lonneke

Gemeente kan per 2022 zonnepanelen op dak verplichten

Vanaf 1 januari 2022 mogen gemeenten burgers, bedrijven en gebouweigenaren verplichten hun dak te gebruiken voor het plaatsen van zonnepanelen. Dit geldt voor gebouwen die niet onder de BENG-eisen vallen. Het ministerie van Binnenlandse zaken past daarom het ‘Besluit bouwwerken leefomgeving’ aan.

Daken

Klimaatdoeleinden
Deze ingrijpende schikking is in 2019 al voorgesteld door minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat in een brief aan de Tweede Kamer, om ervoor te zorgen dat Nederland de Klimaatdoeleinden van 2030 haalt. Er is in Nederland niet veel ruimte voor grote zonneweides of windmolenparken. Daarom moet er creatief worden omgegaan met de ruimte die we wel beschikken.

Loze daken
Loze daken worden daarom aangepakt. Dit moet echter wel lokaal gebeuren omdat de geschiktheid van de daken nauwkeurig moet worden bepaald. Wanneer daken bijvoorbeeld in de schaduw liggen zal het plaatsen van zonnepanelen natuurlijk geen zin hebben om de eigenaar te verplichten er zonnepanelen op te plaatsen. Daarom wordt per gemeente de mogelijkheid gegeven om dit lokaal uit te zoeken.

Financiering
Wanneer een gebouweigenaar vervolgens verplicht wordt gesteld om zonnepanelen te plaatsen kan dit op verschillende manieren gefinancierd worden. Gebouweigenaren kunnen lokale subsidies krijgen, btw terugvragen en aanspraak maken op de SDE++. Of ze kunnen de een energiemaatschappij zonnepanelen laten plaatsen zodat zij er zelf geen kosten aan hebben, maar dus ook geen eigen duurzame energie.

Deze regeling voor zijn en op eigen initiatief zonnepanelen plaatsen? Vraag gratis een vrijblijvende offerte aan!

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Offerte aanvragen