21-12-2020 Lonneke

Gasverbruik 70 procent omlaag met hybride warmtepomp

Wanneer u een hybride warmtepomp aanschaft bent u niet volledig van het gas af. De pomp verwarmt naar zijn maximale vermogen en schakelt wanneer deze overschrijd wordt de Cv-ketel in. Uit onderzoek blijkt dat een dergelijk systeem ervoor zorgt dat uw gasverbruik drie keer zo laag is als met alleen een Cv-ketel. Dat is gebaseerd op metingen van enkele honderden huishoudens met een hybride warmtepomp.

Het onderzoek heeft plaatsgevonden gedurende het stookseizoen 2019/2020 door adviesbureau BDH. Vorig jaar konden huishoudens zich aanmelden en de onderzoekers toegang te geven tot de data uit hun slimme meter. Die data is gecombineerd met enkele woningeigenschappen en daaruit blijkt dat de hybride warmtepomp tussen de 60% en 70% van de warmtevraag voor zijn rekening neemt (dit is exclusief tapwater). Het onderzoek is echter wel uitgevoerd tijdens een vrij milde winter, mocht het dus kouder worden dan kan de warmtevraag hoger zijn en produceert de warmtepomp gemiddeld minder van de totaal benodigde warmte.

COP: Coefficient of Performance
Het doel van het onderzoek is om de COP van de hybride warmtepomp vast te stellen. Dat is de verhouding tussen de geleverde energie (de warmte) en de gebruikte energie (de elektriciteit die nodig is om de warmtepomp aan te drijven): oftewel het verbruik.

Om de absolute warmtebehoefte van een woning met een hybride warmtepomp vast te stellen moeten er gemeten worden op zeer koude dagen wanneer de Cv-ketel alle warmte produceert. Er zijn door de mildheid van de winter nog niet genoeg van dit soort dagen geweest om de absolute warmtevraag goed te kunnen berekenen. Tot die tijd is de COP die in het onderzoek wordt genoemd slechts een aanname.

Pluspunten hybride warmtepompen
Uit het onderzoekt blijkt ook dat de hybride warmtepomp, naast het feit dat hij goedkoper is dan een full electric warmtepomp, nog een voordeel heeft! De hybride warmtepomp verbruikt namelijk aanzienlijk minder elektriciteit. In een grote woning verbruikt een hybride warmtepomp zo’n 2,5 kW, bij een gewone warmtepomp is dit al snel 4 kW. In kleinere woningen ligt het verbruik van een hybride warmtepomp rond de 1,5 en 1 kW en dat van een gewone eerder tussen de 1,5 en 2 kW. Een mooie tussenstap op weg naar een gas-loos huishouden dus!

Bron: Installatie 

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Offerte aanvragen