17-09-2021 Noortje van Campenhout

FAQ over zonnepanelen beantwoord.

Bij een investering in zonnepanelen komen er allerlei vragen naar boven. Wij geven in dit blog antwoord op veel gestelde vragen.

FAQ

1. Hoe werkt een zonnepaneel?
Elektriciteit wordt opgewekt door zonlicht. Omdat één enkel zonnepaneel niet voldoende is, doet u dit met een zonnepanelensysteem. Deze installatie bestaat uit de volgende onderdelen:

- Zonnepanelen
- Onderconstructie
- Bevestigingsmaterialen
- Omvormers (kabels & leidingen)

Het zonnepaneel is verantwoordelijk voor het omzetten van licht in stroom. Wanneer er licht op schijnt, ontstaat er 'gelijkstroom'. Deze stroom wordt vervolgens via de omvormer omgezet in wisselstroom. Dit is dezelfde stroom als uit het stopcontact komt.

 

2. Hoe worden zonnepanelen gemaakt?
In dit filmpje van het klokhuis wordt op een duidelijke manier uitgelegd hoe zonnepanelen gemaakt worden: https://www.youtube.com/watch?v=9uo6r-IgRz0

 

3. Wat is het rendement van zonnepanelen?
De opbrengst van uw zonnepanelen berekent u met deze formule: totaalvermogen (Wattpiek) x 0,85 (85 %).

 

4. Zijn er subsidies bij de aanschaf van zonnepanelen?
De subsidie op zonnepanelen is gestopt. Wel zijn er verschillende financiële regelingen om de aanschaf en het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk te maken. Wel zijn er regelingen voor de aankoop en installatie van zonnepanelen en krijgt u een vergoeding voor zelfgeproduceerde stroom.

 

5. Hoe werkt de salderingsregeling?
Op deze vraag hebben wij in onze kennisbank uitgebreid antwoord gegeven. Door op de volgende link te klikken kunt u het antwoord zien: https://aarde.nl/kennisbank/hoe-werkt-de-salderingsregeling.

 

6. Wat kosten zonnepanelen?
Bij de aanschaf van zonnepanelen is het belangrijk er rekening mee te houden, dat u niet enkel de zonnepanelen koopt, maar ook betaald voor de installatie met bijbehorende aanpassingen aan de groepenkast en andere materialen zoals de omvormer en het bevestigingsmateriaal. De prijzen kunnen erg variëren, dit heeft te maken met welk type producten u interesseren.

 

7. Hoeveel zonnepanelen kunnen er op mijn dak?
De hoeveelheid zonnepanelen die op een dak passen is afhankelijk van de oppervlakte (hoogte / breedte) van het dak en de schaduwobjecten. U kunt altijd contact met ons opnemen voor een advies gesprek, hierbij krijgt u ook een legplan te zien.

 

8. Wat is het verschil tussen zwarte en donkerblauwe zonnepanelen?
Zonnepanelen die zwart zijn, vallen over het algemeen minder op. De donkerblauwe zonnepanelen hebben een aluminium frame waardoor ze wat meer opvallen. Er is echter wel een prijsverschil. Omdat zwarte zonnepanelen aparte cellen bevatten en een zwart frame en bevestigingscomponenten, zijn ze duurder.

 

9. Hoe snel verdien ik zonnepanelen terug?
Als u overstapt op zonnepanelen, moet u eerst investeren: u moet de zonnepanelen, de omvormer en de installatie betalen of financieren. Tegelijkertijd bespaart u elke maand geld op uw energierekening. Als u die maandelijkse besparingen optelt, komt u na gemiddeld 6-7 jaar uit op het bedrag dat u voor uw zonnestroomsysteem hebt uitgegeven. Daarna wordt elke euro die u bespaart pure winst.

 

10. Hoe lang gaan zonnepanelen mee?
Zonnepanelen horen minstens 25 jaar mee te gaan. Een zonnesysteem zal in de meeste omstandigheden langer meegaan. Hoewel het rendement van de zonnepanelen geleidelijk zou dalen met de tijd, is een technische levensduur van 30-35 jaar niet ongewoon. Hoe dan ook, met een levensduur van 25 jaar en een terugverdientijd van gemiddeld 7 jaar, krijgt u 18 jaar gratis energie.