5-10-2021 Noortje van Campenhout

Energiezuiniger bedrijf? Gebruik deze 10 tips!

Zoals in ons eerdere blog over ‘’ De energiebesparingsplicht ‘’ vermeld is het verduurzamen van bedrijven niet meer vrijblijvend. Bedrijven moeten aan de energiebesparingsplicht voldoen om boetes te voorkomen. Er zijn veel mogelijkheden om je bedrijf energiezuinig en duurzamer te maken. Wanneer je de juiste maatregelen neemt, bespaar je niet alleen energie, maar ook geld. In deze blog geven we 10 tips om je bedrijf energiezuiniger te maken.

Bedrijf

Tip 1: Isolatie
Goede isolatie houdt het bedrijf warm in de winter en koel in de zomer. Met een goed geïsoleerd bedrijf gebruikt je dus minder energie voor het opwarmen en afkoelen van de ruimte. Op deze manier verkleint isolatie onze ecologische voetafdruk en zorgt het voor minder CO2 in de lucht.

 

Tip 2: HR++ glas

Vervang enkel glas door HR++ glas. Dubbel glas en hoogrendementsglas (HR++) isoleren beter dan enkel glas. De warmte blijft langer binnen en de kou wordt buitengehouden.

 

Tip 3: Verbeter je verwarming
Stap 1: Laat de cv-installatie optimaal inregelen
Stap 2: Plaats radiatorfolie
Stap 3: Isoleer cv-leidingen
Stap 4: Zet de thermostaat een graadje lager

 

Tip 4: Moderne verlichting
De verlichting van je bedrijfspand vormen een groot deel van je energiekosten. Er valt dus vaak ook erg veel op te besparen. Je kunt traditionele gloeilampen en Tl-buizen bijvoorbeeld vervangen voor Ledverlichting. Kost niet eens veel meer, maar gaat veel langer mee en verbruikt veel minder energie. De meerprijs verdien je dus razendsnel terug.

 

Tip 5: Zeg dag tegen stand-by
Bijna elk apparaat heeft een stand-by modus. Door de stand-by modus, hoef je niet lang te wachten tot het apparaat opstart. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat stand-by een aanzienlijke hoeveelheid energie verbruikt. Als gevolg hiervan kan het handiger zijn om sommige gadgets helemaal uit te zetten. Naast stand-by kunnen computers ook in de slaapstand worden gezet. Ook dit bespaart meer energie dan de computer op stand-by laten staan.

 

Tip 6: Stop met printen
Als het op printen aankomt,  kan dat op de werkplek misschien ontmoedigd worden. Natuurlijk is het in sommige situaties  nodig, maar door de wijdverbreide digitalisering raakt papier steeds meer in onbruik. Minder printen bespaart niet alleen papier en inkt, maar ook elektriciteit omdat de printer niet de hele dag aan hoeft te staan. Het enige wat je nu hoeft te doen, is ervoor zorgen dat hij niet de hele tijd stand-by staat.

 

Tip 7: Installeer een warmtepomp
Een warmtepomp kan worden gebruikt om het bedrijf te verwarmen met  in plaats van met gas. Omdat hij op elektriciteit werkt, verbruikt hij minder fossiele brandstoffen. Het enige wat je nu nog moet doen, is ervoor zorgen dat je groene stroom gebruikt, wat we in tip 8 zullen behandelen.

 

Tip 8: Installeer zonnepanelen voor groene stroom
Voor veel bedrijven zijn zakelijke zonnepanelen de meest kosteneffectieve optie om hun eigen hernieuwbare energie op te wekken. Het is niet alleen duurzaam, maar ook winstgevend, waardoor het bijna altijd een slimme investering is. Er zijn erg veel mogelijkheden, subsidies en regeling die investeren in zakelijke zonnestroom voor veel bedrijven erg interessant maken. Benieuwd of het voor u interessant is? Vraag vrijblijvend een offerte bij ons aan.

 

Tip 9: Voorkom sluipverbruik
Hoe vaak zie je niet dat de opladers van laptops en smartphones in het stopcontact zitten wanneer er geen apparaat is aangesloten? Of als het toestel al helemaal is opgeladen? Veel mensen zijn zich er nog steeds niet van bewust hoeveel elektriciteit deze opladers verbruiken. Het loskoppelen van opladers als ze niet in gebruik zijn, kan deze energieverspilling eenvoudig voorkomen.

 

Tip 10: Hou je verbruik in de gaten
Inzicht in het energieverbruik is vaak de eerste stap. Pas dan kan je bepalen welke handelingen energie verbruiken en wanneer dit onnodig is. Met een energiemonitoringsysteem kan je bijhouden hoeveel energie er wordt verbruikt en waarom. Zo kun je gericht reduceren en zijn de voordelen snel zichtbaar. Ook in de portemonnee! Dat stimuleert u om energie te blijven besparen!