7-08-2023 Noortje van Campenhout

Energiebesparing tijdens je vakantie: Praktische tips om sluipverbruik te verminderen

Vakanties bieden een welverdiende kans om te ontspannen, maar het is belangrijk om ook milieubewust te blijven en je energierekening onder controle te houden. Sluipverbruik, waarbij apparaten energie verbruiken, zelfs als je ze niet actief gebruikt, kan een verborgen kostenpost vormen.

Vakantie

Hier zijn enkele praktische tips om onnodig energieverbruik tijdens je vakantie te minimaliseren:

  • De Cv-ketel: Oudere cv-ketels kunnen ongemerkt tot wel 500 kWh per jaar aan energie verbruiken. Je kunt echter aanzienlijk besparen door de circulatiepomp op de ecostand te zetten. Bovendien moedigen we het gebruik van energiezuinige opties zoals airconditioners en warmtepompen ten zeerste aan.
  • Denk aan de (bier)koelkast: Vooral oudere (bier)koelkasten dragen bij aan sluipverbruik met hun energielabel E, wat neerkomt op dagelijks verbruik van ongeveer 0,35 kWh. Overweeg om deze koelkasten tijdens je vakantie uit te schakelen om onnodige energiekosten te voorkomen.
  • Apparaten zoals modems, routers en tv-ontvangers verbruiken gezamenlijk ongeveer 0,6 kWh per dag in stand-by modus. Haal de stekkers uit het stopcontact wanneer je ze niet gebruikt, of gebruik een stekkerblok met een aan-uitschakelaar om ze in één keer uit te schakelen.

 

Algemene energiebesparingstips tijdens je vakantie:

  • Volledige uitschakeling: Zet apparaten echt uit door de daadwerkelijke uitschakelknop te gebruiken, of nog beter, haal de stekker uit het stopcontact. Dit bespaart niet alleen energie, maar minimaliseert ook risico's zoals bliksemschade en brandgevaar.
  • Bespaarstekkers: Dit zijn handige tools om sluipverbruik te stoppen. Plaats ze tussen het apparaat en het stopcontact, zodat het verbruik stopt wanneer het apparaat is uitgeschakeld of in stand-by modus staat.
  • Energiezuinige alternatieven: Oudere apparaten zijn vaak vatbaar voor sluipverbruik. Overweeg om te investeren in energiezuinige alternatieven met duidelijke energielabels.
  • Toch liever een oplossing voor de lange termijn? Kies dan voor zonnepanelen om energie te besparen. Ze stellen je in staat om zelf energie op te wekken en het hele jaar door op energiekosten te besparen. Door bewust met energie om te gaan, dragen we niet alleen bij aan lagere rekeningen, maar ook aan een duurzamere toekomst. Aarde.nl biedt gepersonaliseerd advies voor passende oplossingen in jouw specifieke situatie. Meer informatie hierover? Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan.