29-09-2020 Lonneke

Energie besparen tijdens het thuiswerken

De laptop hangt aan de lader, de verwarming staat aan, het koffiezetapparaat pruttelt en je hebt een gezellig muziekje aan staan op de achtergrond. Gisteren zijn de nieuwe maatregelen omtrent het Coronavirus bekend gemaakt. Eén van de maatregelen die de afgelopen tijd alweer een beetje was versoepeld, namelijk het zo veel mogelijk thuiswerken, wordt weer aangescherpt. En als thuiswerken de norm is, gaat jouw energieverbruik omhoog. Daarom hebben we een aantal tips op een rijtje gezet om energie te besparen tijdens het thuiswerken.

4

Voorkom sluipgebruik
Wanneer je klaar bent met een apparaat, zet deze dan uit en niet op stand-by. Een elektrisch apparaat verbruikt zo’n 75% van zijn energie als deze op stand-by staat. Dit geldt ook voor opladers. Maak er dus een gewoonte van om apparaten uit te zetten of de stekker eruit te trekken om zo het sluipverbruik te beperken.

Zorg voor goede isolatie
Met dit weer gaat de verwarming thuis weer aan. Begrijpelijk, maar zorg er wel voor dat je niet onnodig warmte verliest en daardoor meer energie verbruikt. Verwarm bijvoorbeeld alleen de ruimte waarin je werkt. Doe de tussendeur dicht en zorg ervoor dat je huis goed is geïsoleerd. Denk daarbij aan dubbele ramen, dakisolatie, vloerisolatie en spouwmuurisolatie. Maar misschien is bij jou alleen een tochtstopper al voldoende!

Gebruik LED verlichting
LED lampen zijn zo’n 80% zuiniger dan halogeen- of gloeilampen. Ze zijn dan wel duurder, maar uiteindelijk gaan ze tot 9 keer langer mee dan gloeilampen. Daarmee bespaar je niet alleen geld, maar ook het milieu. Denk er ook aan om de lampen uit te doen wanneer je een kamer verlaat.

Maak je koffiezetapparaat en waterkoker schoon
Als je net als ons bent, gaat er tijdens het werken geen ochtend voorbij zonder minstens 3 koppen koffie of thee. Nou moet je die echter zelf zetten. Waar je waarschijnlijk niet bij stilstaat is dat je koffiezetapparaat en waterkoker meer stroom verbruiken wanneer er zich veel kalk in ophoopt. Zorg er daarom voor dat je de apparaten regelmatig ontkalkt.

Laad je apparaten alleen overdag op
Wanneer een apparaat volledig opgeladen is haal je deze van de stroom af om te voorkomen dat hij nog energie verbruikt terwijl hij al helemaal opgeladen is. Dat kan niet als je ’s avonds voor het slapengaan al je apparaten aan de lader legt. Overdag zie je wanneer een apparaat opgeladen is en kan je actie ondernemen, tijdens je slaap niet, logisch.

Strek de benen
Loop af en toe een rondje in je huis of buiten, of beweeg gewoon een beetje achter je bureau. Als het bloed weer lekker gaat stromen krijg je het vanzelf warmer. Dan hoeft de radiator niet al het werk te doen!

Schaf een lucht lucht warmtepomp aan
Deze verwarmt heel snel en goedkoop je "kantoorruimte". Extra voordeel is dat deze in de zomer ook kan koelen, dus thuiswerken met comfort!

Schaf zonnepanelen aan
Omdat je thuis werkt verbruikt je meer energie, door verwarmen, koelen e.d.
Je kunt nu dus extra veel besparen als je zonnepanelen aanschaft.

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Offerte aanvragen