21-10-2020 Lonneke

Elfstedentocht met warmtepompen

Door warmtepompen langs de Elfstedenroute te installeren zou, in de steeds warmer wordende winters, de Elfstedentocht toch gereden kunnen worden. Hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de TU Delft Andy van den Dobbelsteen denkt dat dat met zijn plan ‘It Giet Oan’ (2019) mogelijk is.

Winter 2

Het zou dan wel gaan om duizenden warmtepompen. Door 10.000 woningen en utiliteitsgebouwen te voorzien van warmtepompen die oppervlaktewater als bron gebruiken zal het mogelijk zijn om het water op de juiste temperatuur te krijgen. De warmte-onttrekking zorgt er namelijk voor dat de temperatuur van het water daalt zodat het sneller wordt omgezet in ijs.

De buitentemperatuur in Friesland moet dan wel juist zijn. Op dit moment is de gemiddelde temperatuur in de wintermaanden zo’n 2 graden Celsius. Er wordt door Van den Dobbelsteen voor de zekerheid uitgegaan van een buitentemperatuur van 4 graden, rekening houdend met de opwarming van de aarde.

Over de kosten van die 10.000 installaties heeft Van den Dobbelsteen ook nagedacht. Duurzame energie is de energie van de toekomst. Als de warmtepompen aangesloten worden op windmolens is dit een slimme en duurzame investering die in de toekomst hoogstwaarschijnlijk toch gemaakt had moeten worden. Het probleem is wel dat er dan extra windmolens moeten worden gebouwd, en daar voelt de Provincie nog niks voor.

Bron: BNR

Weten wat bij u mogelijk is?

Vraag vrijblijvend een offerte aan!

Offerte aanvragen