4-09-2023 Noortje van Campenhout

Duurzaamheidsupdate: Terugblik op het Laatste Nieuws

In deze blog post blikken we terug op de duurzame nieuwsberichten van vorige week.

 

Warmtepompen in 2023: Een Recordjaar

Het jaar 2023 staat op het punt een mijlpaal te bereiken op het gebied van duurzaamheid in Nederland. Met al ongeveer 110.000 geïnstalleerde warmtepompen, wat overeenkomt met het totaal van heel 2022, verwachten we dit jaar een totaal van 170.000 warmtepompen te zien. De stijgende populariteit van hybride warmtepompen, die efficiënt samenwerken met cv-ketels, is geen verrassing. Ze bieden niet alleen aanzienlijke gasbesparingen, maar ook financiële voordelen dankzij overheidssteun. Als u twijfelt of een warmtepomp geschikt is voor uw huis, aarzel dan niet om contact op te nemen met Aarde.nl. Onze duurzaamheidsadviseurs staan klaar om u uitgebreid te informeren en te adviseren.

 

Remeha opent Nieuwe Warmtepompfabriek

Een opmerkelijke ontwikkeling in de wereld van warmtepompen is de opening van de gloednieuwe warmtepompfabriek van Remeha in Apeldoorn. Dit jaar worden er al 50.000 hybride warmtepompen geproduceerd, en de capaciteit zal volgend jaar stijgen naar 140.000 stuks. Deze uitbreiding zal de beschikbaarheid van warmtepompen aanzienlijk verbeteren, niet alleen in Nederland, maar ook in België en Duitsland. Een opwindend vooruitzicht.

 

Opkomst van Dynamische Energiecontracten

Een interessante trend op het gebied van energiecontracten is de groei van dynamische energiecontracten. Momenteel heeft 3,2 procent van de Nederlandse consumenten zo'n flexibel contract, waarbij ANWB met een marktaandeel van 40 tot 45 procent marktleider is. Deze contracten passen zich aan aan schommelingen in elektriciteitsprijzen en kunnen huishoudens helpen hun energierekening te verlagen. Maar let op: als u zonnepanelen heeft, is een dynamisch energiecontract niet altijd de beste keuze vanwege de salderingsregeling. Deze regeling zorgt ervoor dat u niet alleen betaalt voor de stroom die u afneemt, maar ook geld terugkrijgt voor de stroom die u overschot produceert. Omdat zonne-energie vaak wordt opgewekt wanneer de stroomprijzen laag zijn, kan een dynamisch contract met zonnepanelen leiden tot hogere kosten voor afgenomen stroom en minder vergoeding voor teruggeleverde stroom.

 

Zonnepanelen zonder Salderingsregeling blijven Rendabel

Ondanks de geleidelijke afschaffing van de salderingsregeling, die vanaf 2025 begint en in 2031 volledig wordt afgeschaft, blijven zonnepanelen een uitstekende investering. Met de huidige prijzen van zonnepanelen bedraagt de terugverdientijd ongeveer 5-6 jaar voor een gemiddeld huishouden.

Aarde.nl staat klaar om u te helpen bij uw duurzame keuzes. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw persoonlijke situatie? Vraag gerust een offerte aan. Wij komen graag bij u langs voor een vrijblijvend adviesgesprek waarin we u een persoonlijk advies op maat bieden. Zien we u binnenkort?