28-09-2023 Noortje van Campenhout

De toekomst is duurzaam: ISDE verhoogt subsidie voor de energietransitie

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft deze week aangekondigd dat het subsidiebudget voor warmtepompen, zonnepanelen en warmteboilers is verhoogd. Het gaat om een verhoging van 350 miljoen naar 560 miljoen euro, door de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE). Dit is uitstekend nieuws voor zowel huiseigenaren als bedrijfseigenaren die geïnteresseerd zijn in duurzame energie. In deze blog vindt u meer informatie over wat deze subsidie precies inhoudt.

Wat is ISDE en hoe kan het u helpen?
ISDE staat voor Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing. Het betreft een subsidieregeling die is bedoeld voor woningeigenaren en zakelijke gebruikers. Deze regeling ondersteunt de aanschaf van apparaten die bijdragen aan energiebesparing en duurzame energieopwekking, zoals warmtepompen, zonneboilers, isolatie en isolerend glas. Zowel huiseigenaren, Verenigingen van Eigenaren (VvE's) als bedrijven komen in aanmerking voor deze regeling. De hoogte van de subsidie hangt af van het type zonneboiler, warmtepomp of isolatiemaatregel, evenals de energieprestatie ervan.

Langdurige ondersteuning: ISDE subsidie loopt tot 2030
De ISDE-subsidie wordt jaarlijks beschikbaar gesteld en zal minstens tot 2030 van kracht zijn. Na de verhoging van het subsidiebudget is er tot het einde van dit jaar nog 226 miljoen beschikbaar voor huishoudens en zakelijke gebruikers. Daarnaast is er binnen de ISDE in 2023 specifiek 30 miljoen euro beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen voor zakelijke gebruikers.

Waarom nu starten met verduurzamen?
Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft vastgesteld dat de recordgroei in schone-energietechnologie, met name zonnepanelen en elektrische voertuigen, ons nog steeds de mogelijkheid biedt om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius. In het Klimaatakkoord van Parijs en tijdens de klimaattop in Glasgow hebben bijna alle landen ter wereld afgesproken om de klimaatopwarming onder de 2 graden te houden, maar het streven is 1,5 graden. Onderzoek toont aan dat een stijging van 2 graden rampzalige gevolgen heeft voor mens, dier en natuur. Het cruciale verschil tussen 1,5 en 2 graden is de onomkeerbaarheid. Bij 2 graden komen processen op gang die het onmogelijk maken om de opwarming van de aarde ooit nog terug te draaien. Het ijs rond de Noordpool zal volledig smelten, koraalriffen zullen verbleken en ecosystemen zullen voor altijd vernietigd worden.

Slim combineren: zonnepanelen en warmtepompen voor energie-efficiëntie
Bij de aanschaf van een warmtepomp is het essentieel om ook zonnepanelen te overwegen. Niet alleen kunt u op deze manier uw woning of bedrijf compleet energie neutraal maken, maar ook de aanschaf van een (hybride) warmtepomp of warmtepompboiler kan leiden tot aanzienlijk meer energieverbruik. Daarom is het verstandig om bij de aanschaf van deze apparaten ook te kijken naar de installatie van zonnepanelen, om te voorkomen dat uw energierekening stijgt in plaats van daalt. U vraagt zich mogelijk af of dit nog rendabel is gezien recent nieuws over terugleverkosten en veranderingen in salderingsregelingen. Het antwoord blijft echter ja! De terugverdientijd van zonnepanelen en warmtepompen maakt de investering nog steeds zeer rendabel. De exacte terugverdientijd kan variëren afhankelijk van uw specifieke situatie, maar als u hierover meer wilt weten, staan we klaar om uw persoonlijke situatie te beoordelen. Wij zijn experts op het gebied van verduurzaming van bestaande bouw, zowel voor woningen als bedrijven, en adviseren u graag over de mogelijkheden en de impact op het milieu en uw financiën.

 Optimale Energie-efficiëntie: Zonnepanelen en Warmtepompen Slim Gecombineerd
Bij de aanschaf van een warmtepomp is het van essentieel belang om ook de installatie van zonnepanelen te overwegen. Hiermee kunt u niet alleen uw woning of bedrijfspand volledig energieneutraal maken, maar bovendien kan de aanschaf van een (hybride) warmtepomp of warmtepompboiler leiden tot aanzienlijk hoger energieverbruik. Het is daarom verstandig om bij de aanschaf van deze apparaten ook te kijken naar de integratie van zonnepanelen, om te voorkomen dat uw energiekosten stijgen in plaats van dalen.

Zijn zonnepanelen nog wel rendabel?
Mogelijk vraagt u zich af of dit nog steeds rendabel is gezien recent nieuws over terugleveringskosten bij Vandebron en veranderingen in de salderingsregeling. Het antwoord blijft: ja! De terugverdientijd van zonnepanelen en warmtepompen maakt de investering nog steeds zeer winstgevend. De exacte terugverdientijd kan variëren, afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Persoonlijk advies op maat
Bij Aarde.nl zijn we experts op het gebied van het verduurzamen van bestaande woningen en bedrijfspanden. Als u meer wilt weten over de mogelijkheden voor uw woning of bedrijf staan we klaar om uw persoonlijke situatie te bekijken en u te voorzien van deskundig advies op maat. Vraag hiervoor vrijblijvend een offerte bij ons aan.

 

Bronnen:
  • Rijksoverheid
  • SolarMagazine
  • MilieuDefensie