12-04-2022 Noortje van Campenhout

BTW op zonnepanelen verdwijnt

Nederland kan btw op zonnepanelen verlagen naar 0 procent, Europese btw-richtlijn officieel gewijzigd.

BTW 0%

Btw op zonnepanelen terugvragen
De consument die zonnepanelen koopt kan momenteel de BTW op de aanschaf en installatie van zonnepanelen al terugvragen bij de belastingdienst. Dit brengt echter veel administratief werk met zich mee en een groot gedeelte van de consumenten hebben geen idee waar ze bij de Belastingdienst terecht kunnen. Voor zonnepanelen geldt momenteel een btw-tarief van 21%.

Nultarief voor zonnepanelen
Ministers in Europa wisten al lang dat er een betere methode moest komen, maar een definitief akkoord bleef uit. Deze week werd dan eindelijk de knoop doorgehakt: de Europese landen hebben nu de mogelijkheid om een nultariefbeleid voor zonnepanelen in te voeren. De bijgewerkte richtlijn werd een dag na de goedkeuring door Ecofin gepubliceerd in het Effective Journal of the European Union, waarmee de wijzigingen officieel zijn.

Zelfvoorziening bevorderen
Verlaagde btw-tarieven zullen helpen om het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te bevorderen. De lidstaten moeten de toegang van eindverbruikers tot groene energiebronnen stimuleren om de overgang naar hernieuwbare energiebronnen te ondersteunen. Het is aan de EU-lidstaten zelf of zij een nul- of verlaagd btw-tarief ook daadwerkelijk gaan invoeren.

Datum invoering
In de praktijk betekent dit dat Nederland een verlaagd Btw-tarief van 5% tot 0% kan doorvoeren. Dit geldt ook voor andere milieuvriendelijke goederen en diensten. Het is nog onduidelijk wanneer het nultarief voor zonnepanelen in Nederland wordt ingevoerd. De Partij voor de Dieren heeft eerder samen met zeven andere Tweede Kamerfracties een petitie ingediend om het nultarief in te perken via het Belastingplan 2023. Hierdoor is de verwachting dat het nultarief dit kalenderjaar nog niet zal worden ingevoerd, maar op zijn vroegst op 1 januari 2023.