4-05-2022 Noortje van Campenhout

Besparen op uw energiebesparende maatregelen?

Ja u leest het goed. Tegenwoordig is het mogelijk te besparen op energiebesparende maatregelen en wij leggen aan u uit hoe!

Besparen (1)

De overstap naar duurzame energie is voor veel mensen een hele investering. De kosten zijn hoog en mensen weten simpelweg niet hoe ze dit voor elkaar zouden moeten krijgen. Daar probeert de overheid in te ondersteunen. Zij hebben namelijk als doel om in 2050 iedereen van het gas af te krijgen. Om mensen te stimuleren om de overstap te maken naar het verduurzamen van hun woning, zijn er verschillende subsidies, kortingen en afbetalingsregelingen die erbij kunnen helpen om deze overstap te maken.

ISDE subsidie
De ISDE (investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) is een maatregel van de overheid om mensen te stimuleren om over te stappen naar energiebesparingen binnen hun woning. Dit kan worden gebruikt voor onder meer: warmtepompen, HR++ glas, dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloer- en bodemisolatie. Afhankelijk van de besparende maatregel verschilt het hoeveel geld u als consument terug kan vragen.                   

Wanneer u als consument in één energiebesparende maatregel investeert, is het mogelijk om 15% van het investeringsbedrag terug te vragen. Combineert u twee maatregelen of doet u een investering in een warmtepomp, warmtenetaansluiting of zonneboiler? Dan kunt u tot 30% van de totale kosten terug vragen. Deze subsidie is alleen niet geldig voor lucht/lucht warmtepompen. Zonnepanelen vallen ook onder de ISDE regeling, maar subsidie hiervoor is alleen mogelijk voor zakelijke gebruikers.

Kortingen
Bent u geïnteresseerd in zonnepanelen, maar niet in het bezit van een eigen zaak? Niet getreurd. Het is namelijk wel voor particulieren mogelijk om 21% BTW terug te vragen op de aanschaf van zonnepanelen. Dit moet gebeuren binnen 6 maanden na investering.                            

Om BTW terug te kunnen vragen dient u eerst te worden aangemeld als ondernemer bij de belastingdienst. Omdat u als particulier stroom terug levert aan een energiemaatschappij, wordt u binnen de wet gezien als ondernemer. Daarmee bestaat de mogelijkheid om gebruik de maken van de kleineondernemersregeling (KOR). De voordelen hiervan zijn dat u maar 1 keer btw-aangifte hoeft te doen en u daarnaast dus uw btw kan aftrekken van de investering. Het nadeel aan de KOR is dat wanneer u binnen 3 jaar in extra zonnepanelen wil investeren, de btw niet meer aftrekbaar is.

Afbetalingsregeling
Naast de subsidies en kortingen, is het ook mogelijk om een afbetalingsregeling te treffen bij het RVO. Zij hebben een warmtefonds opgezet die het mogelijk maakt om particulieren te ondersteunen met het financieren van besparingsmaatregelen. Via dit warmtefonds kunnen mensen namelijk een voorschot van minimaal €2.500 en maximaal €65.000 ontvangen. Zij kunnen dit vervolgens in 20 jaar aflossen tegen een jaarrente van maximaal 2,9%.                 

Voor veel woningen is het in deze tijd erg rendabel om gebruik te maken van dit fonds. Zo kunt u de overstap maken, zonder het hele bedrag in één keer af te lossen. Daarnaast ligt de jaarlijkse aflossing in een aanzienlijk deel van de gevallen een stuk lager dan energie- en gaskosten.

 

Interesse in zonnepanelen, een warmtepomp of een airco? Vraag een offerte aan en ontvang van onze adviseurs een advies op maat!