25-10-2021 Noortje van Campenhout

Airconditioning – de ideale verwarming in combinatie met zonnepanelen

Zonnepanelen leveren elektriciteit, maar hoe kunt u op uw gasrekening besparen?

Airco Home

Waarom een Airco als verwarming?

Een airco is een uitstekende keuze om bepaalde delen van uw huis te verwarmen. Heeft u bijvoorbeeld een studeerkamer of een schuur die 's winters meestal koud is? Met slechts één druk op de afstandsbediening is de ruimte in een paar minuten verwarmd. Bovendien kunt u de ruimte in de zomer koelen. Erg comfortabel. Het is een zeer effectieve verwarmingsmethode.

 

Hoe werkt een airco als verwarming?

Een airconditioner is een warmtepomp die warmte uit de buitenlucht naar binnen overbrengt. Een warmtepomp is een elektrisch verwarmingssysteem dat uiterst efficiënt is. De fundamentele werking van een warmtepomp is eenvoudig: hij pompt warmte. Hij onttrekt warmte aan zijn omgeving op dezelfde manier als een koelkast dat doet. Daarbij wordt de warmte aan de binnenkant van een koelkast onttrokken, waardoor de temperatuur binnenin daalt, de onttrokken warmte wordt aan de achterkant naar de buitenkant gestraald via het zwarte rooster aan de achterkant.

Een airconditioner werkt op dezelfde manier: hij absorbeert de warmte uit de binnenlucht en geeft die af aan de buitenlucht. Het resultaat is dat warme lucht naar buiten wordt geblazen, waardoor het binnen kouder wordt.

 

Een airconditioner met zonnepanelen

Een airco werkt op stroom: het stroomverbruik in huis neemt dus toe, het gasverbruik neemt sterk af, soms zelfs naar nul. Het grote voordeel is dat als u zonnepanelen heeft, u de benodigde stroom zelf opwekt. Hierdoor worden de CO₂-uitstoot en de energierekening uiteraard nog lager.