10-01-2023 Noortje van Campenhout

Aarde.nl installeert bron-gebonden warmtepomp voor nieuw te bouwen duurzaam hotel in Oisterwijk

Op 9 januari 2023 vonden aan de Vennenlaan in Oisterwijk, naast café/restaurant ‘Ome Jan’, grondboringen plaats voor een bron-gebonden warmtepomp voor het nieuw te bouwen duurzame Bent-hotel van eigenaresse Karin Bruers. Karin Bruers liet eerder al, naar volle tevredenheid, zonnepanelen bij haar woning aanbrengen door Aarde.nl.

Genoemd Bent-hotel - incl. Paviljoen/MFA met een kantoor en een fitness-/yogaruimte - zal plaats bieden aan 10 kamers en het is de bedoeling dat het in het voorjaar wordt opgeleverd. De bron-gebonden warmtepomp voor het paviljoen, van het Duitse merk Alpha-Innotec, wordt geïnstalleerd door Aarde.nl. De 13,6kW pomp is ca. 1,50 meter hoog.

De bron-gebonden warmtepomp haalt zijn warmte in de winter op uit de aarde. De warmte wordt via de bron naar de warmtepomp in het paviljoen geleidt. De warmtepomp zal hiermee de complete verwarming en het warmtapwater verzorgen voor het paviljoen. In de zomer werkt dat precies andersom: er wordt een koele temperatuur uit de bron gehaald, die door het hotel wordt geleid voor verkoeling. De topkoeling haalt daarbij de bovenlaag van de temperatuur af en regenereert de bron hiermee. De twee bronnen in Oisterwijk liggen op 135 meter diep.

De prefab kelder van het paviljoen is reeds aangebracht. Alleen het paviljoen wordt op de bron-gebonden warmtepomp aangesloten. Vanzelfsprekend zal het hotel optimaal geïsoleerd worden. De bron-gebonden warmtepomp levert zowel tapwater als verwarming. Daarnaast zal Aarde.nl het hotel voorzien van 3 airco systemen en 3 lucht- waterwarmtepompen. Overigens is het gehele paviljoen en hotel prefab.