9-07-2021 Noortje van Campenhout

7 Fabels over zonnepanelen

Zonnepanelen worden steeds populairder. Hierdoor wordt er ook meer over gepraat. Dit is natuurlijk goed, maar hierdoor komen er steeds meer fabels over zonnepanelen. In deze blog gaan we door de bij ons bekende fabels heen.

Fabels PV

Fabel 1: Zonnepanelen werken alleen in hele zonnige landen

Zonnepanelen werken op licht en functioneren juist beter wanneer het niet te warm is. Zonnepanelen zijn namelijk 20 tot 25 graden warmer dan de omgeving wanneer de zon schijnt. De ideale temperatuur van een zonnepaneel is 25 graden. Nederland is daarom erg geschikt voor zonnepanelen.

Fabel 2: Zonnepanelen zijn helemaal niet zo groen als dat het lijkt

Er wordt gezegd dat er in zonnepanelen veel cadmium zit. Cadmium is een gevaarlijk metaal. Het kan schadelijk zijn voor uw nieren. Het is ook kankerverwekkend en kan osteoporose veroorzaken.

Gelukkig zijn er geen cadmiumgehaltes aangetroffen in zonnepanelen die in Nederland op de markt worden gebracht. Het belangrijkste bestanddeel bij de meest verkochte zonnepanelen, mono- en polykristallijn, is silicium (zand). Dit is niet gevaarlijk. Zonnepanelen zijn dus "groen" en niet schadelijk.

Fabel 3: Zonnepanelen hebben alleen zin als je dak gericht is op het zuiden

Ook dit is niet waar. De terugverdientijd is wel langer wanneer het dak niet gericht is op het zuiden, maar het is alsnog voordelig zonnepanelen te plaatsen. Meer hierover kunt u in een eerdere blog van ons lezen.

Fabel 4: Zonnepanelen zijn niet efficiënt

Zonnepanelen worden direct na hun fabricage bij de fabrikant routinematig gecontroleerd. Zij stellen de zonnepanelen op de proef door er een gelijke lichtbundel op te laten schijnen. Daardoor worden ze altijd gecontroleerd. Zo weten ze precies hoeveel die oplevert. Zonnepanelen leveren echter wel op elk moment elektriciteit. Zonnepanelen zijn dan ook efficiënt in koude, mistige en natte omstandigheden.

Fabel 5: Zonnepanelen zijn te duur

Zonnepanelen zijn inderdaad een flinke investering. En dit kost dan ook inderdaad veel geld bij aankoop. Echter verdient deze investering zich na enkele jaren terug. Na het terugverdienen van de investering, haalt u er zelfs nog jaren lang winst uit.

Fabel 6: Het onderhouden van zonnepanelen kost veel moeite

Zonnepanelen zijn een van de weinige elektrische producten die niet veel onderhoud vergen. Zonnepanelen blijven in weer en wind functioneren en gaan zeker vijf en twintig jaar mee.  U hoeft zich dus geen zorgen te maken vaak het dak op te moeten vanwege een onderhoudsbeurt voor uw zonnepanelen.

Fabel 7: Zonnepanelen zijn lelijk en staan niet mooi.

Over smaak valt niet te discussiëren. U kunt natuurlijk iets lelijk vinden. Echter is het wel zo dat er steeds meer aandacht besteed wordt aan het uiterlijk van de zonnepaneel, waardoor er verschillende alternatieven zijn waaruit u kunt kiezen. Misschien ontdekt u er wel een die aan uw wensen voldoet.