5-01-2024 Noortje van Campenhout

2024: Het jaar om duurzame voornemens waar te maken

Nu we zijn bijgekomen van een feestelijke jaarwisseling, is het hoog tijd om aandacht te besteden aan de veranderingen die 2024 met zich meebrengt, in deze blog specifiek op het gebied van gas en energie. Hier volgt een overzicht van wat er veranderd is en waarom 2024 het jaar is om uw duurzame voornemens waar te maken.

Het gastarief
Al is 2024 pas net begonnen, de gasprijs is in 2024 aanzienlijk gestegen, met een belastingverhoging van € 0,5927 naar € 0,7054 per kubieke meter. Voor de gemiddelde Nederlander betekent dit een maandelijkse stijging van € 11 op de gasrekening.

Het stroomtarief
Aan de positieve kant dalen de belastingtarieven op elektriciteit. Met een daling van €0,15245 naar €0,13164 per kilowattuur leidt dit tot een besparing van ongeveer € 4 per maand op de elektriciteitskosten.

Stijging heffingskorting
Wat verder positief is, is de verhoogde heffingskorting. Hierdoor geeft de overheid meer korting op uw energiekosten. Met een stijging van €596,86 naar €631,39 per jaar komt dit neer op een besparing van bijna €3 per maand. 

Hogere netbeheerkosten
Verder stijgen de netbeheerkosten, vooral als gevolg van investeringen in het verbeteren van het stroom- en gasnetwerk. Jammer dat de kosten omhoog gaan, maar uiteraard is het wel belangrijk. De kosten stijgen zo'n € 7 per maand voor stroom en gas samen.

Stop energietoeslag en prijsplafond 
In 2024 laat de overheid enkele beschermingsmaatregelen vallen, zoals het prijsplafond en de energietoeslag.

Een effectieve manier om in 2024 geld te besparen, is door uw woning of bedrijf te verduurzamen. Dit verlaagt niet alleen uw energie- en gasrekening, maar biedt ook de mogelijkheid om een vast bedrag te betalen in plaats van jaarlijks een hogere prijs. Bovendien zijn er nieuwe regels waardoor u meer kunt lenen als u investeert in een energiezuinig huis. Een extra voordeel is dat een energiezuinig huis in de toekomst mogelijk voor een hoger bedrag kan worden verkocht dan een niet-energiezuinig huis.


Extra hulp bij verduurzamen
In 2024 zijn er diverse regelingen en subsidies die het makkelijker maken om uw woning te verduurzamen. Deze zetten we graag voor u op een rijtje. Houd er rekening mee dat wij geen subsidies of leningen verstrekken. 

  • Nationaal Warmtefonds
   In 2024 blijft het mogelijk om met een verzamelinkomen van maximaal € 60.000,00 een lening af te sluiten voor verduurzaming zonder rente. Het warmtefonds biedt maximaal € 10.000,00 rente- en (deels) aflossingsvrije leningen aan voor gevallen waarbij een verhoogde hypotheek niet mogelijk is vanwege het energielabel.
  • Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)
   Vanaf 1 januari 2024 is de ISDE weer beschikbaar gesteld, met een budgetverhoging tot 600 miljoen euro. Huiseigenaren kunnen een deel van hun investeringen vergoed krijgen voor isolatie, (hybride) warmtepompen, zonneboilers, elektrische kookvoorzieningen of aansluiting op het warmtenet. 
  • Warmtepompen
   Vanaf 2024 moet een warmtepomp minimaal energielabel A++ hebben om in aanmerking te komen voor ISDE. Warmtepompen met energielabel A+ of lager komen niet meer in aanmerking voor subsidie. Warmtepompen vanaf energielabel A+++ krijgen een aanvullende subsidiebonus van € 225. 

Als deze blog uw interesse heeft gewekt in de voordelen van verduurzaming voor uw persoonlijke situatie, aarzel dan niet om vrijblijvend een offerte bij ons aan te vragen. Wij staan klaar om samen met u naar uw specifieke situatie te kijken en op basis daarvan een advies en offerte op maat te verstrekken.